Úszik a beton? Ez most komoly?

Amikor először hallottam az úszó betonszigetről, akkor rögtön az jutott eszembe, hogy jó-jó, de mi ebben a trükk? Valami alátámasztás? Vagy nem is betonból van? Mennyire ingatag? Nincs alátámasztás. Betonból van. Úszik. Stabil.

Uszo beton

Napozni lehet rajta, vagy róla jókora fejeseket ugrani a vízbe, vagy egyszerűen kiülni rá beszélgetni, megpihenni. Vízi közösségi tér a javából!

Uszo beton

Boldog Anita a diplomamunkájában dolgozta ki az úszósziget terveit. A témaválasztás előzménye egy őszi féléves tervezési feladat volt, amikor is Anita a Margitszigethez tervezett egy úszó beton mólót a kikapcsolódásra vágyók számára. Ekkor szeretett bele az óriási úszó beton objektum gondolatába. Diplomamunkájában ezt a gondolatot vitte tovább, amiben már a Balatonra koncentrált és arra, hogy hogyan tudna egy olyan vízi közösségi teret létrehozni, amelyhez sok élmény és kellemes érzés fűződhet.

Uszo beton

Anita lehorgonyozható, stabil szigetet alkotott, amely nem tud sem felborulni, sem átfordulni. Felülete képes felvenni a vizet, amely folyamatosan hűti a szigetet, így nyáron is nagyon kellemes klímát biztosít a rajta pihenőknek. Felülete nem forrósodik fel és nem csúszik akkor sem, ha vizes. A felhasznált betonból semmi nem oldódik ki a vízbe, így  nincs hatással az élővilágra sem. Kezdetben a tervek alapján egy prototípus készült el, amely most a Mome kertjében található, továbbá Kecskeméten a wakeboard pályánál van egy állandó darab. Jelenleg több méretben és formában is elérhetők ezek az óriási úszó kavicsok, a kisebb méretűek akár egy kerti tóban is használhatóak, de van olyan közülük, amely 10-12 személy befogadására is képes.

Uszo beton

Te is szívesen kipróbálnád?

Click Here to Leave a Comment Below