Kattuska (interjú Tόth Katával)

Ma bemutatom nektek Kattuskát!

1. Egy pár mondatot Kattuskárol. Kik vannak mögötte?

A kattuska olyan design gyerekjátékok tárháza, amelyek között a játszadozó gyerek fantáziája szabad teret kap, miközben tiszta forma és összhang veszi körül.
Két kisgyermek anyukájaként, valamint bútortervező férjemmel egy csapatban játszva évek óta foglalkoztatatott olyan játékok és bútorok tervezése, ami öltözteti a teret és nem kacat a szobában.

2. Mindez hogyan kezdődött?

Bútortervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik alapcégünk, az Enter Team, így a szakmát és az alapanyagokat már jól ismertük. A férjemmel elkezdtünk játszani az egyedi és formatervezett gyerekjátékok gondolatával, így született meg az első játékunk a Kastély. Ez egy olyan játszóház, amit szerszámok nélkül, néhány
perc alatt lehet összeállítani és szétszedni, mert az oldalai puzzle szerűen kapcsolódnak egymáshoz. Ezt kimondottan a saját gyerekeinknek terveztük, de annyira nagy sikere volt itthon, hogy úgy gondoltuk megpróbáljuk termékként is bemutatni a piacnak. Így született meg a kattuska.

kattuska2

A Kastélyt hamarosan követte a Hintahajónk, amiben egyszerre két gyerek is tud hintázni.

kattuska3

3. A termékeitek többnyire rétegelt lemezből készülnek, azon a téren milyen terveitek vannak?

A Kastély és a Hajó, bükk rétegelt lemezből készült el. Ez a letisztult, egyszerű és mégis a fa mintázatának köszönhetően változatos anyag gyönyörű megjelenést kölcsönöz mindkét játéknak.

kattuska4

Már a kezdetektől foglalkoztat, további anyagok és színek használata. Ennek eredményeként született meg alig pár hete, az első fehér Kastély, melynek remélhetőleg hamarosan további színes változatai is kaphatóak lesznek.

kattuska6
 

A kiegészítők és az új fejlesztések során más anyagokat is használunk. A kastélytető textilből készül, a Kattuska kard egyediségét pedig a Corian markolata adja. A Corian egy igen masszív és bársonyos tapintású, hőre könnyen formázható anyag. Eddig csak konyhapultoknál és recepcióknál használtuk, de mindig is izgatta a fantáziánkat más felhasználási terület is. Így nagyon boldogok voltunk, amikor a kardnál felhasználhattuk.

Kattuska kard

kattuka flag

A Kattuska zászlókat teljesen egyedileg terveztük meg, majd a nyomatott egy erre specializálódott céggel gyártattuk le.

4. Mesélj a gyermekeidről! Segítenek a tervezésben?

A gyerekeink adják a legnagyobb inspirációt és egyben ők a legkritikusabb tesztelői is a termékeknek. Például a Hajóból 3 prototípust kellett gyártanunk mire azt tudtok mondani, hogy kész a termék, mert Soma, a fiunk újból és újból felborította azt. Most legalább tudom, hogy egy stabil és jól kipróbált hintát árulunk.

kattuska8

A gyerekeink a legjobb ötletadók is egyben. Amikor elkészült az első Kastély betettük a gyerekszobába, hogy indulhat a tesztelés. A két kölyök egyből megrohanta, kis idő múlva azonban Hanga megszólalt: Anya hol van a tető? Így született meg a Kastélytető: egyszerűen feltehető, könnyen leszedhető és még mosható is! Végre lehet sötétben kuckózni!

kattuska 9

kattuska 10

5. A kreatív folyamat melyik részét szereted leginkább?

Amikor egy ötlet eljut addig a szakaszig, hogy először rajz, aztán számítógépes terv születik belőle, akkor az olyan érzés mintha egy új, gyermeki lét nyiladozna. Ez igazán csodálatos része a munkánknak és nagyon élvezzük mind a
ketten. Ilyenkor hosszú éjszakákon át fent vagyunk, átbeszéljük a terveket, kitaláljuk a formát, rajzolgatunk, közben jókat eszünk és iszunk, nagyokat nevetünk és persze még nagyobbakat veszekszünk.
A KATTUSKA olyan, mint a harmadik gyerekünk, rendkívül sok figyelmet igényel, lassan és szépen fejlődik, és néha megosztja a szülők véleményét.

Van esetleg 5-10 éves terved, vagy csak ösztönösen jön minden?

Azt túlzás lenne mondani, hogy 5-10 évre előre lenne kész üzleti terve a KATTUSKÁNAK, de persze vannak elképzeléseink, hogy hogyan tovább és mit szeretnénk elérni a jövőben. Rövidtávon most elsődleges cél a termékfejlesztés. Folyamatosan dolgozunk az újabb és újabb játékokon, valamint várjuk az egyedi megrendeléseket is gyerekszobák berendezésére.
Most fontos, hogy minél többen megismerjék ezt az új és hazai gyerekmárkát, minél több helyen bemutatásra kerüljenek a termékek. Aztán majd hosszú távon persze jöhet a profitrealizálás is, mint cél, ehhez már a külföldi piacra is be kell lépnünk, ott még nagy vásárlói réteg vár ránk.
Kedvenc magyar tervezők?

Gyerek vonalon:: Pucc, Bimba, Manuela, Marbushka
Felnőtt vonalon: Sári Kele, Nóri Vidó, frantaagi, hannabi

Kedvenc külföldi tervezők?

Magis – Me Too: Eero Aarnio, Javier Mariscal, Mark Newson; Sibis, Monstrum, Patrick Weder, Mike He – Pistacchi Design, Nika Zupanc, Marimekko

 

Click Here to Leave a Comment Below